Tekki Kata

Namnet betyder Järnhästen.

Dessa mycket kraftfulla kata är väldigt olika alla andra kata för att de har ett helt annat embusem, de utförs i en rät linje fram och tillbaka. Det ursprungliga okinaviska namnet är Naihanchi som kan översättas med ”intern delad konflikt” eftersom tekniker utförs omväxlande åt höger och vänster. Gichin Funakoshi ändrade namnet till Tekki för att hedra sin lärare Itosu som hade just Tekki som smeknamn efter sin förkärlek till och skicklighet i just kiba-dachi, eller naihanchi-dachi som ställningen också heter. Funakoshi ägnade 10 års dedikerad träning åt just Tekki, vilket säger en del om dess betydelse för Shotokan karate.

Det finns 3 st. Tekki-kata: ShodanNidan och Sandan. Ursprunget är inte alldeles klart. Tekki Shodan har gamla anor och Itosu lärde den från Sokon Matsumura som i sin tur lärde sig den från en kinesisk handelsman från Tomari. Nidan och Sandans ursprung är okänt. Det är möjligt att de är konstruerade av Itosu, eller att det från början varit en enda lång kata som delats i tre. En sak som stödjer den senare teorin är att det endast är Tekki Shodan som har en formell öppningsställning.

Tekki Shodan används som graderingskata till brunt bälte 3 kyu och är en relativt enkel kata med fokus på framförallt kiba-dachi och sidledes förflyttningar.

Tekki Nidan och Sandan däremot är betydligt mer komplexa. Det är inte särskilt vanligt att dessa tränas förrän efter 2 Dan.